Assistance to patients with incontinence. Part III. Perineum skin care in patients with incontinence
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2018 Nr. 5 (257)
Educational article
Žydrūnė Musienė
Kauno klinikinė ligoninė
Published 2020-09-24
PDF

How to Cite

Musienė, Žydrūnė (2020) “Assistance to patients with incontinence. Part III. Perineum skin care in patients with incontinence”, Slauga. Mokslas ir praktika, (5 (257), pp. 15–17. Available at: https://www.journals.vu.lt/slauga/article/view/19810 (Accessed: 20 April 2024).

Abstract

Oda – didžiausias kūno organas (jos paviršius yra 1,5–2 m²). Oda atsinaujina iš vidaus ir nuolat keičiasi. Ją sudaro trys sluoksniai: epidermis, derma ir hipoderma.

Epidermis – danga, apsauganti tikrąją odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio.

Derma – tikroji oda. Ją sudaro tankiai persipynusios kolageninės ir elastinės skaidulos, kurios ir yra odos karkasas. Šiame sluoksnyje daug nervų galūnėlių ir didelis kapiliarų tinklas. Viršutinis dermos sluoksnis suformuoja reljefą (pirštų antspaudai). Kolageninės skaidulos „atsakingos“ už tvirtumą, o elastinės suteikia stangrumo. Iš šio sluoksnio auga plaukai, čia prasideda prakaito ir riebalinės liaukos.

Hipoderma – poodinis ląstelynas, jungiamojo audinio sluoksnis. Įvairiose vietose nevienodo storio. Vokų, lūpų srityse, ant ausų jo nėra. Riebalinis sluoksnis atlieka šilumos reguliavimo funkcijas, yra lyg maisto medžiagų sandėlys.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.