Lietuvių šnekos balsių aprašymo autoregresijos modeliu adekvatumo tyrimas - Kaukėnas, Jonas; Tamulevičius, Gintautas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2016)
Šnekos signalo aprašymas autoregresijos (AR) modeliu remiasi žiniomis apie signalo susidarymą balso trakte. Mums nepavyko rasti darbų, kuriuose būtų ištirtas AR modelio eilės parinkimas lietuvių šnekai. Atliktas balsių aprašymo AR modeliu tyrimas rodo, kad adekvačiam lietuvių šnekos balsių aprašymui būtina žymiai didesnė AR modelio eilė negu naudojama kitų autorių darbuose. Nustatyta, kad tik aukštos eilės AR modelis leidžia atkurti lietuvių šnekos balsių dažnines charakteristikas.