Dinaminių slopintuvų taikymas sistemai su apribotu žadinimu - Zaksienė, Genovaitė (Lietuvos matematikos rinkinys, 2012)
Su virpesiais susiduriame visose žmogaus gyvenimo ir veiklos srityse: technikoje, biologijoje, medicinoje ir net visuomeniniame gyvenime. Nagrinėjama autonominė sistema su apribotu žadinimu gali būti dinaminiu modeliu daugeliui techninių objektų, nes įvairūs funkcionalinės paskirties prietaisai, įtaisai, mašinos turi vienodų tipų dinaminius modelius. Vienas iš būdų kovoti su žalingais virpesiais yra dinaminių slopintuvų taikymas. Dinaminiai slopintuvai turi tokį privalumą, kad jų panaudojimas nereikalauja esminių konstrukcinių pakeitimų. Jei pagrindinę masę veikianti jėga iššaukia pavojingai dideles virpesių amplitudes, tai prijungus dinaminį slopintuvą, t. y. papildomą masę, galima žymiai sumažinti pagrindinės masės ampitudę.
Keywords: mechaninė sistema su apribotu žadinimu; dinaminis slopintuvas; mažo parametro metodas