Kriterijų transformavimas su iš anksto pasirinktu optimumu - Podviezko, Askoldas; Podvezko, Valentinas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2016)
Daugiakriterių metodų (angl. Multiple Criteria Decision Aid – MCDA) tikslas yra nustatyti geriausią iš vertinamų alternatyvų arba ranguoti alternatyvas nagrinėjamo tikslo atžvilgiu. MCDA metodų pagrindą sudaro charakterizuojančių  nagrinėjamo proceso kriterijų reikšmių matrica (sprendimo matrica) ir kriterijų svorių vektorius. Paprastai tyrėjai naudoja dviejų tipų kriterijus: maksimizuojamus, kai didžiausia reikšmė yra geriausia (pvz., pelnas), arba minimizuojamus, kai mažiausia reikšmė yra geriausia (pvz., kaina). Tačiau neatsižvelgiama į atvejus, kai tam tikros kriterijų reikšmės yra geriausios. Šiame straipsnyje bandoma užpildyti tokią spragą. Straipsnyje siūlomi keli kriterijų su iš anksto pasirinktų optimumu transformacijos būdai. Pasiūlyti būdai yra universalūs ir gali būti taikomi tiek minimizuojantiems ar maksimizuojantiems, tiek kriterijams su iš anksto pasirinktu optimumu.