Būtinosios ir pakankamosios sąlygos teoremose - Mazėtis, Edmundas; Melničenko, Grigorijus (Lietuvos matematikos rinkinys, 2024)
Tiek moksleiviui, tiek profesionaliam matematikui uždavus klausimą – kuo skiriasi būtinosios ir pakankamosios sąlygos, atsakyti dažnai būna sunkoka. Net ir pateikus konkrečių teiginių formuluočių, ne visuomet gaunamas teisingas atsakymas. Tuo tarpu šios dvi sąvokos yra dažnos šiuolaikinėje matematikoje. Straipsnyje bandoma išnagrinėti būtinąsias ir pakankamąsias sąlygas, tuo tikintis pakelti tiek skaitytojų, tiek ir savo matematinę kultūrą.
Keywords: teorema; teoremos sąlygos ir išvados; būtinosios ir pakankamosios sąlygos; teiginių ekvivalentumas; implikacijos; logine konjunkcija; logine disjunkcija