Paauglių priklausomybė nuo socialinių tinklų internetinėje erdvėje - Bacys, Tomas (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2013)
Vytauto Didžiojo universitetas K. Donelaičio g. 58 LT-44248 Kaunas Tel. (8 37) 32 78 20 El. paštas: Tomas.Bacys@fc.vdu.lt Socialiniai tinklai – greitai populiarėjanti informacijos sklaidos priemonė. Pastebima, kad socialiniai tinklai paaugliams yra traukos vieta. Dažnas ir ilgas paauglių prisijungimas prie socialinių tinklų skatina priklausomybę. Tyrimo tikslas – atskleisti paauglių, priklausomų nuo socialinių tinklų, naudojimosi jais ir elgesio ypatumus. Atliekant tyrimą naudotas kiekybinis aprašomasis metodas, anketinė apklausa raštu. Atliekant tyrimą atskleista, kad paaugliams būdingas priklausomas nuo socialinių tinklų elgesys. Nors daugelis paauglių teigia, kad nėra priklausomi nuo socialinių tinklų, tačiau gana stipriai pasireiškia priklausomas paauglių elgesys nuo jų psichologiniu, socialiniu ir kiek mažiau fiziologiniu požiūriu. Pagrindinės sąvokos: paaugliai, priklausomybė, socialiniai tinklai internetinėje erdvėje. Teenagers’ Addiction to Social Networks on the Internet Tomas Bacys Summary Social networks are rapidly progressing means of information circulation. It is noticeable that social networks are a centre of attraction for teenagers. The frequent and long login to social networks develops into addiction. The aim of this research has been to reveal how teenagers’ behaviour is influenced by social networks. To achieve this aim, quantitative analysis and theoretical, empirical methods were applied. During the investigation, it has been revealed that teenagers’ behaviour is influenced by social networks. Although the majority of teenagers claim that they are not addicted to social networks, however, addiction to social networks manifests itself psychologically, socially and, to a lesser extent, physiologically. Consequently, the teenagers’ behaviour is dependent on social networks. Key words: teenagers, addiction, social networks on the internet.