Atskleidžiant su lytimi susijusius stereotipus būsimų globėjų šeimose - Yaroshenko, Alla; Semigina, Tetyana (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2023)
Viena iš aktualių socialinio darbo problemų Ukrainoje – našlaičių ir be tėvų globos likusių vaikų globos deinstitucionalizavimas ir globos šeimoje modelių diegimas. Žinoma, kad tokių modelių sėkmė labai priklauso nuo motyvacijos ir vertybių, skatinančių tėvus globoti vaikus, šeimos narių socialinių ir psichologinių savybių, lyčių aspektų, kaip antai namų ūkio darbo krūvio paskirstymo, vyrų įsitraukimo į namų ruošos darbus ir rūpinimąsi vaikais ir kt. Remdamiesi socialinio vaidmens teorija, nagrinėjame būsimų globėjų lyčių stereotipus Kijeve, Ukrainoje. Moteriškumo ir vyriškumo stereotipai buvo tiriami naudojant Sex-Role Inventory (Bem, 1974), o ambivalentiško seksizmo požiūryje į moteris ir vyrus vertinimas atliktas naudojant trumpą Glicko ir Fiske (1996) metodikos versiją. Apklausti 83 būsimiems globėjams skirtų privalomųjų mokymų dalyviai. Mūsų tyrimas atskleidė, kad būsimi globėjai turi šališkų įsitikinimų. Beveik trečdalis respondentų atsakymų apie moteris rodo aukštus rodiklius moteriškumo skalėje, o apie vyrus – vyriškumo skalėje. Be to, respondentai labiau demonstruoja geranorišką, o ne priešišką seksizmą ir pateikia apibendrintą moterų ir vyrų kaip androgeniškų asmenų įvaizdį. Buvo išsakytas didelis priešiškumas feminizmui, ypač tarp moterų. Ukraina turi visus teisinius pagrindus lyčių lygybei. Taigi, intersekciniu požiūriu, tyrimo rezultatai išryškina kultūros ir socialinių normų įtaką lyties suvokimui ir lyčių stereotipams. Darbo pabaigoje pateikiama pasiūlymų dėl mokymo programų, skirtų būsimiems globėjams ir socialiniams darbuotojams, gerinančių egalitarinius šeimos modelius ir moterų savarankiškumą.