Globalių veiksnių formuojamo netikrumo poveikis gimstamumo sprendimams - Norgėlaitė, Alina (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2022)
Straipsnyje atskleidžiamos globalių veiksnių – COVID-19 pandemijos, karo Ukrainoje, klimato kaitos – formuojamo netikrumo dėl dabarties ir ateities sąsajos su gimstamumo sprendimais. Pristatomi 2021–2022 m. atliktų pusiau struktūruotų interviu su gimusiais1970–1989 metais informantais rezultatai. Tyrimas atskleidė, kad, planuojant susilaukti vaikų, globalūs veiksniai nėra labai aktualūs, o klimato kaita yra mažiausiai suprantamas ir itin mažai įtakingas veiksnys. O pandemijos ir karo grėsmės, didinančios netikrumą ir skatinančios atidėti sprendimą susilaukti vaikų, labiau jaučiamos pačioje jų pradžioje, tačiau ilgainiui taip pat silpsta. Svarbus švelninantis netikrumą veiksnys – stiprus noras turėti vaikų.