Socialinio teatro patyrimo transformuojantis potencialas: „Taksai. Kryptis – Kaunas“ publikos refleksijos - Toleikytė, Uršulė; Petružytė, Donata (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Straipsnyje nagrinėjamas socialinio teatro transformuojantis poveikis, remiantis performatyvaus turo Taksai. Kryptis – Kaunas atveju. Tyrimo tikslas – atskleisti, kaip žiūrovai patiria socialinį teatrą ir kokią reikšmę šis patyrimas turi pokyčiui. Tyrime pasitelktas pusiau struktūruotas interviu su 11 tyrimo dalyvių (publika). Duomenys analizuoti naudojant reflektyviąją teminę analizę. Rezultatų analizė leidžia teigti, kad dalyvavimas šiame socialiniame teatre paskatino daugialypius asmeninius virsmus kognityvinėje, emocinėje ir socialinėje plotmėse. Tyrimo rezultatai patvirtina teorines įžvalgas apie socialinio teatro kaip performatyvios, o kartu ir transformuojančios edukacinės ir terapinės erdvės potencialą.
Keywords: socialinis teatras; socialiniai menai; transformacija; P. Freire; A. Boal