Viešųjų paslaugų skaitmenizavimas Rumunijoje. Koreliacinis tyrimas - Virlanuta, Florina Oana; Barbuta-Misu, Nicoleta; Bacalum, Silviu; David, Sofia; Moisescu, Florentina (Transformations In Business & Economics, 2024)
Galimybė naudotis skaitmeninėmis technologijomis iš esmės keičia viešojo administravimo veiklą, piliečiai iš pasyvių naudos gavėjų tampa aktyviais dalyviais ir padeda rasti valdymo iššūkių sprendimus. Svarbus Nacionalinio atkūrimo ir tvarumo plano tikslas yra sukurti nuoseklią ir integruotą skaitmeninę infrastruktūrą Rumunijos viešojo administravimo lygmeniu, kuri teiktų aukštos kokybės skaitmenines paslaugas piliečiams ir įmonėms. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti viešųjų paslaugų skaitmenizavimo spartinimo procesui Rumunijoje įtaką darančius veiksnius ir nustatyti tarp jų esamas sąsajas. Konceptualusis modelis iliustruoja šešias tyrimo hipotezes pabrėždamas siūlomų nepriklausomų ir priklausomų kintamųjų sąsajas ir (arba) ryšį. Tyrimas grindžiamas klausimyno analize, atlikta nuo 2023 m. rugsėjo mėn. iki 2023 m. gruodžio mėn., patvirtinti 177 atsakymai, kurie sudarė pagrindą tolesniam statistinės analizės apdorojimui naudojant 23-ią SPSS programinės įrangos versiją. Visos šešios hipotezės, suformuluotos taikant koncepcinį modelį, buvo statistiškai patvirtintos. Koreliacinis tyrimas išryškina veiksnius, kurie daro įtaką viešųjų paslaugų skaitmenizavimo procesui Rumunijoje ir parodo reikšmingą ryšį tarp prognozuojamųjų ir priklausomų kintamųjų.