Vyresnio amžiaus verslo nesėkmės profilis - del Olmo-Garcia, Francisco; Crecente-Romero, Fernando Javier; del Val-Nunez, Maria Teresa; Dominguez-Fabian, Inmaculada (Transformations In Business & Economics, 2024)
Vyresnio amžiaus asmenų verslumas tapo vienu iš vyresnės kartos ramsčių dėl demografinių pokyčių ir darbo rinkos iššūkių vyresnio amžiaus specialistams. Nepaisant to, kad verslumas yra šiuolaikinės ekonomikos augimo bei plėtros varomoji jėga, nekreipiama pakankamai dėmesio į verslo žlugimą ir poreikį sukurti tvarią verslo struktūrą. Šiuo atžvilgiu akademinėje literatūroje dar nėra pakankamai nuodugniai išnagrinėti veiksniai, kurie yra būdingi vyresnio amžiaus verslininkams, kurių verslo veikla žlugo. Šio straipsnio tikslas yra įvardyti pagrindinius sociodemografinius bruožus, būdingus vyresnio amžiaus verslininkams, kurių verslo veikla žlunga, išskiriant ekspansijos ir susitraukimo ekonominio ciklo etapus, išskirtus kaip svarbius aspektus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti literatūroje apie verslo nesėkmes. Analizei buvo pasirinktas Ispanijos atvejis. Tai viena iš pasaulio šalių, kurioje ilgiausia vidutinė gyvenimo trukmė ir didžiausia vyresnio amžiaus žmonių profesinių ryšių svarba. Šiuo tikslu, remiantis Ispanijos darbo jėgos tyrimo nuo 2005 m. kovo mėn. iki 2022 m. gruodžio mėn. laikotarpio mikroduomenimis, buvo sukurti logistinės regresijos modeliai, skirti nustatyti pagrindinius socialinius ir demografinius veiksnius, lemiančius nesėkmės tikimybę: veiklos sektorių ir regioną, antrosios pusės buvimą ir jo / jos profesinę karjerą, išsilavinimo lygį, pilietybę ir išlaikomų vaikų buvimą namie. Rezultatai leidžia suprasti veiksnius, susijusius su vyresnio amžiaus asmenų verslo veiklos nesėkme, kad būtų galima apibrėžti viešąją politiką (pvz., švietimo, sektorių ar regioninės sanglaudos politiką), kuri laikui bėgant padėtų verslininkams kurti tvarius projektus, nepriklausomus nuo ekonominio ciklo etapo.