Moderuojamasis vadovių moterų poveikis tarptautinimui, intelektinio kapitalo ir veiklos santykiui - Andreu, Rosario; Rienda, Laura; Ruiz-Fernandez, Lorena (Transformations In Business & Economics, 2024)
Daugelyje tyrimų analizuojamas tarptautinimo ir įmonių pelningumo ryšys. Tačiau šiam ryšiui gali turėti įtakos ir mažiau ištirti kintamieji. Šiame straipsnyje aptariama tiek intelektinio kapitalo (IK) plėtra, tiek vadovaujančias pareigas užimančių moterų įsitraukimas. Remiantis turimomis žiniomis, šiame straipsnyje IK laikomas tarpininkaujančiu kintamuoju tarp tarptautinimo ir pelningumo. Taigi straipsnyje nagrinėjamas tiek tiesioginis, tiek netiesioginis tarptautinimo poveikis verslo veiklos rezultatams. Be to, moterys, užimančios vadovaujančias pareigas, įtrauktos kaip galimas tarptautinimo ir pelningumo ryšį moderuojantis kintamasis. Nustatyta, kad didesnis moterų skaičius vadovų komandose yra susijęs su didesne orientacija į augimą ir didesniu įmonių pelningumu. Rezultatai, gauti taikant PLS-SEM modelį 107 Ispanijos viešbučių tinklų imčiai, patvirtina, kad IK veikia tarptautinimo ir veiklos rezultatus. Be to, teigiamas ryšys tarp tarptautinimo ir įmonės pelningumo yra stipresnis įmonėse, kurioms vadovauja moterys. Šie rezultatai gali padėti tarptautiniams Ispanijos viešbučių tinklams pagerinti savo veiklos rezultatus valdant ir plėtojant savo IK ir į vadovų komandas įtraukiant daugiau moterų.