Knygų apžvalgos - Mikalauskas, Ignas (Transformations In Business & Economics, 2024)
Diskusijų apie įmonių socialinę atsakomybę vis daugėja. Šis požiūrio pasikeitimas ir augantis aplinkosauginis sąmoningumas skatina įmones integruoti tokias strategijas į savo veiklą, o tai tampa svarbiu kiekvienos įmonės padėties rinkoje veiksniu. Viena labiausiai pripažintų ir plačiausiai naudojamų strategijų yra įmonių socialinė atsakomybė (ĮSA), kuri prisideda prie visapusio aplinkosaugos sąmoningumo didinimo. ĮSA tapo plačių diskusijų tema tarp pramonės lyderių, svarstant jos poveikį verslui ir jos vaidmenį didinant konkurencingumą. Tačiau ši perspektyva dažnai vertinama kaip šiek tiek šališka, o konkurencingumo kiekybinis įvertinimas yra sudėtingas, nes nėra universalių apibrėžimų ar patvirtintų metrikų. Įmonių socialinė veidmainystė (CSH) reiškia situaciją, kai įmonė teigia, kad palaiko socialiai atsakingas vertybes ar praktiką, tačiau imasi veiksmų ar elgesio, kurie prieštarauja šiems teiginiams arba juos pažeidžia. Tai apima neatitikimus tarp įmonės deklaruojamų įsipareigojimų imtis socialinės atsakomybės (ĮSA) ir jos faktinio elgesio ar sprendimų. Tai gali apimti atvejus, kai įmonė skatina aplinkos tvarumą, bet užsiima aplinkai žalinga praktika, arba kai ji palaiko socialinį teisingumą, bet nesprendžia vidinių problemų, tokių kaip darbo teisių pažeidimai ar diskriminacija. Iš esmės įmonių socialinė veidmainystė atsiranda tada, kai yra atotrūkis tarp įvaizdžio, kurį įmonė pateikia visuomenei apie savo socialines ir etines vertybes, ir jos tikrųjų veiksmų ar elgesio. Veidmainystė kyla iš akivaizdžių žodžių ir veiksmų prieštaravimų. Paprasčiau tariant, veidmainystę galima apibūdinti kaip polinkį vaizduoti save kaip moralų, vengiant susijusių išlaidų. Plačiai manoma, kad veidmainystė vyrauja įvairiose įmonėse. Įmonių veidmainystė įvardijama kaip suinteresuotų šalių suvokimas, kad įmonė nesilaiko savo deklaruotų įsipareigojimų. Be to, įmonių veidmainystė apibūdinama kaip suvokiamas neatitikimas tarp įmonės išpažįstamų idealų ir tikrojo elgesio, ypač kalbant apie tvarų vystymąsi tiek organizacijoje, tiek už jos ribų. Kai yra neatitikimas tarp ĮSA retorikos ir tikro įmonės elgesio, dažnai tai stebina. Monografijos tikslas – išnagrinėti įmonių socialinės atsakomybės, įmonių socialinės veidmainystės ir verslo konkurencingumo sąsajas COVID-19 amžiuje, atsižvelgiant į besikeičiančią verslo aplinką ir reikšmingas pasaulines rizikas, susijusias su klimato kaita, pasauline pandemija, Rusijos ir Ukrainos konfliktu, taip pat į gresiančios naujos pasaulinės ekonomikos krizės prognozes. Knygoje pristatoma nauja konceptuali sistema, skirta įvertinti ĮSA įtaką verslo konkurencingumui, sprendžiant CSH keliamas kliūtis. Ši sistema panaudota tiriant JT Pasaulinio susitarimo narių – socialiai atsakingų Lietuvos įmonių – atvejį.