Kaip FinTech įgalina bendrą įmonės gamybos veiksnių našumą? Kinijos strateginių besiformuojančių pramonės šakų biržinių bendrovių duomenys - Liu, Mingfei; Wang, Ye; Yin, Zongyi (Transformations In Business & Economics, 2024)
Naujas mokslo ir technologijų revoliucijos ir pramonės pertvarkos etapas atvėrė naujų galimybių ir iššūkių įvairiems ūkio subjektams. Visiškai nauja mokslinių tyrimų tema –nustatyti, ar finansinių technologijų plėtra gali suaktyvinti strateginių besiformuojančių pramonės šakų naujovių gyvybingumą ir pagerinti bendrą įmonių gamybos veiksnių produktyvumą. Siekta ištirti galimus būdus, kaip pagerinti bendrą įmonių gamybos veiksnių produktyvumą remiantis neoklasikine ekonomikos augimo teorija, mikrobankininkystės teorija ir šalutinio poveikio teorija. Finansinių technologijų (FinTech) plėtros lygis Kinijos prefektūros lygio miestuose buvo matuojamas pasitelkus metinio kaupiamojo reikšminių žodžių dažnių skaičiaus nustatymo metodą Baidu News. FintTech poveikio šių įmonių bendram gamybos veiksnių produktyvumui mechanizmas buvo išnagrinėtas naudojant 2010–2022 m. Kinijos A akcijų strateginių besiformuojančių pramonės šakų biržinių bendrovių duomenis. Rezultatai rodo, kad FinTech gali reikšmingai paskatinti biržinių bendrovių bendro gamybos veiksnių našumo didinimą strateginėse besiformuojančiose pramonės šakose trimis būdais: mažinant įmonių finansavimo suvaržymus, mažinant įmonių agentavimo išlaidas ir tobulinant įmonių inovacijų strategiją. FinTech turi akivaizdesnį poveikį bendram privačių įmonių gamybos veiksnių produktyvumui nei valstybės valdomų įmonių produktyvumui. FinTech taip pat atlieka svarbesnį vaidmenį skatinant bendrą gamybos veiksnių našumą pakrančių zonose nei vidaus teritorijose. Šio tyrimo išvados turi svarbią praktinę orientacinę reikšmę užtikrinant nuolatinį FinTech inovacijų skatinimą ir konsoliduojant ilgalaikį mechanizmą, kuriuo FinTech tarnauja realiajai ekonomikai.
Keywords: finansinės technologijos; strateginės besiformuojančios pramonės šakos; bendras veiksnių našumas; inovacijos