Proposal for the Creation of a Cluster to Boost Sustainable Economic Development in Sao Tomé through Organic Cocoa Cultivation - Pimenta-Alonso, Andrea Mara; Prazeres, Ibrahim; Lucas, Maria Raquel (Transformations In Business & Economics, 2024)
Šiuo straipsniu siekiama įvertinti mažų ir vidutinių verslininkų klasterio sukūrimo STP ekologiškoje kakavos gamyboje pranašumus ir trūkumus. Straipsnyje buvo atlikti mišrūs tyrimai – tiek kokybiniai, tiek keletos atvejų tyrimai. Kokybinis požiūris buvo sutelktas į organinės kakavos gamybą STP, ieškant klasterizacijos reiškinio paaiškinimų ir atsakymų į tyrimo klausimus, kad juos būtų galima suprasti laiko, vietos ir kultūros kontekstuose. Kiekybiniai duomenys gauti iš Portugalijos, Ispanijos ir Brazilijos klasterių atvejų tyrimų. Rezultatai atskleidė, kad svarbiausi pranašumai yra ekonominio efektyvumo didinimas ir klasteryje dalyvaujančių įmonių dydis. Akivaizdu, kad organizuotas sektorius didina regionų, kuriuose jis įsisteigęs, gerovę. Svarbiausi trūkumai yra poreikis investuoti į administracinę struktūrą ir techninę paramą, taip pat poreikis panaikinti neigiamą šališkumą inovacijų iniciatyvoms.
Keywords: pramonės klasteris; konkurencinis pranašumas; žemės ūkio pramonė; ekologiška kakava; San Tomė ir Prinsipė (STP)