Investicijų portfelio efektyvumo tyrimas įtraukiant skirtingas kriptovaliutas - Juskaite, Lina; Gudelyte-Zilinskiene, Laura; Tamosiuniene, Rima (Transformations In Business & Economics, 2024)
Technologijų plėtra ir globalizacija atvėrė plačias galimybes net ir atitinkamų žinių ar patirties neturintiems investuotojams naudotis investicinėmis priemonėmis. Nors kriptovaliutos turi unikalių savybių, kurios traukia investuotojus, tačiau rinkai būdinga ir rizika: kainų svyravimai, operacinė rizika ir pasitikėjimo problema. Šiame kontekste ieškoti efektyvių investicijų portfelių sprendimų ir gebėti geriau suprasti bei vertinti kriptovaliutų rinką tampa ypač svarbu. Ankstesniuose tyrimuose pabrėžiama kriptovaliutų teikiama nauda yra diversifikavimas, apsidraudimas ir saugus prieglobstis, tačiau mažai yra tyrimų, atskleidžiančių kriptovaliutų portfelio rezultatus. Investuotojai siekia kuo didesnės grąžos, bet paprastai vengia ar neįvertina rizikos. Tyrime pritaikius portfelio optimizavimą siekiama identifikuoti kriptovaliutas, kurių įtraukimas į tradicinio turto investicijų portfelį padėtų pasiekti efektyviausią siekiamos grąžos ir rizikos derinį. Pagrindinis šio tyrimo tikslas yra įvertinti skirtingų kriptovaliutų įtaką investicijų portfelio efektyvumui. Tiriamos dešimt kriptovaliutų, įeinančių į B10 BITA CRYPTO 10 INDEX sudėtį. Dėl kriptovaliutų nepastovumo šio indekso sudėtis nuolat keičiasi. Tyrime analizuojamos kriptovaliutos, įeinančios į šio indekso sudėtį, buvo fiksuotos 2023 m. rugpjūčio mėn. Tradicinį turtą tyrime atspindi akcijų indeksai: S&P 500, Euro Stoxx 50, DAX ir CAC 40. Tyrime identifikavus efektyvius investicijų portfelius galima daryti išvadą, kad skirtingų kriptovaliutų įtraukimas į investicijų portfelį, sudarytą iš akcijų indeksų, ne visada leidžia pasiekti efektyvius portfelio rezultatus.
Keywords: akcijų indeksai; diversifikacija; efektyvus portfelis; kriptovaliutos; portfelio optimizavimas; tradicinis turtas