Miestų aglomeracijų turizmo ekonominio erdvinio tinklo struktūros vertinimas - Xie, Zhihan; Jia, Peiyu; Song, Jie; Zhao, Ruidong; Jin, Hui (Transformations In Business & Economics, 2024)
Sparčiai vystantis turizmo pramonei, ekonominis regionų tarpusavio ryšys tapo vis glaudesnis ir sudarė sudėtingą turizmo ekonomikos tinklų erdvinę struktūrą. Šiuo metu yra nedaug literatūros apie turizmo ekonomikų erdvinio tinklo struktūrą miestų klasteriuose, taip pat trūksta sisteminių tyrimų apie turizmo ekonomikos erdvinį tinklą miestų aglomeracijose, esančiose Geltonosios upės (MRYR) vidurupyje Kinijoje prieš ir po COVID-19 pandemijos. Naudojant 2019–2022 m. kaip laikotarpį remiantis gravitacijos modeliu, buvo sukurta turizmo ryšio matrica miestų aglomeracijoms MRYR Kinijoje, o turizmo erdvinio tinklo struktūros vietos ir laiko charakteristikos buvo ištirtos atliekant socialinių tinklų analizę. Rezultatai rodo, kad nuo 2019 iki 2020 m. turizmo ekonominio susisiekimo intensyvumas ir apimtis tarp miestų MRYR sumažėjo. Aiškiai atskleidžiama erdvinė charakteristika, kai MRYR yra stipri pietuose ir silpna miesto aglomeracijų šiaurėje, ir iš esmės susidaro vystymosi modelis, kuriam būdingas Taiyuan, Zhengzhou ir Xi'an dominavimas. Dėl COVID-19 pandemijos poveikio 2019–2022 m. sumažėjo turizmo ekonomikos junglumo tinklo tankis, bendra apimtis ir svarba miestų aglomeracijose MRYR, o poliarizacijos charakteristikos buvo ryškesnės. Remiantis analizės rezultatais, rekomendacijos dėl turizmo ekonomikos erdvinės plėtros modelio miestų aglomeracijose MRYR gali būti siūlomos iš trijų perspektyvų: pagrindinių miestų, klasterių plėtros ir turizmo tinklo. Turizmo ekonomikos erdvinio tinklo struktūros charakteristikų ir pokyčių vertinimas miestų aglomeracijose MRYR yra naudingas tiriant lokalizuotą turizmo plėtros modelį.
Keywords: gravitacijos modelis; socialinių tinklų analizės metodas; turizmo ekonomika; erdvinio tinklo struktūra; turizmo integracija; miestų aglomeracijos