Viešosios erdvės pritaikymas: periferinės miesto bendruomenės sveikatingumo atvejis - Svagzdiene, Biruta; Perkumiene, Dalia; Petraskaite, Urte; Simanavicius, Arturas (Transformations In Business & Economics, 2024)
Pagrindinė straipsnyje išplėtota mintis yra tokia, kad užuot bandę įrodyti, kad viešoji erdvė Europoje egzistuoja arba, priešingai, kad viešoji erdvė ar viešosios erdvės dar nesuformuotos, turėtume žvelgti į Europą kaip į daugialypių tinklų visumą. Regioninių skirtumų tema pritaikant viešąsias erdves sveikatingumo poreikiams išties aptinkama mokslo darbuose, tačiau iki šiol ji nebuvo pristatyta periferinio regiono kontekste. Šis mokslinis straipsnis išsiskiria iš kitų tuo, kad juo siekiama į viešųjų erdvių pritaikymą sveikatingumo poreikiams periferijoje pažvelgti plačiau – kompleksiškai, suvokiant ir tiriant išsidėsčiusių veiksnių įtakos zonas miesto teritorijoje pačių gyventojų požiūriu. Tikslas – įvertinti viešosios erdvės pritaikymą periferinės miesto bendruomenės gerovei. Uždaviniai: atskleisti viešųjų erdvių pritaikymo sveikatingumo poreikiams teorinę koncepciją; apžvelgti teisės aktus; išanalizuoti viešosios erdvės pritaikymą sveikatinimui periferiniame mieste pačių gyventojų požiūriu. Objektas – viešųjų erdvių pritaikymas sveikatingumo poreikiams. Metodai: literatūros ir statistinių duomenų analizė, apklausa (anketa). Išvados: kiekvieno miesto prioritetas – turėti gerai sutvarkytas viešąsias erdves, kurios teikia naudą ir visuomenei, ir kiekvienam jose apsilankančiam žmogui. Viešoji erdvė yra viena iš socialinio bendravimo vietų, kur žmonės bendrauja, sportuoja, žaidžia ir pan. Viešosios erdvės gerina psichologinę ir fizinę savijautą, suteikia ramybės jausmą, leidžia pabėgti nuo rūpesčių. Kiekviena gerai išvystyta viešoji erdvė suteikia įvairios naudos – socialinė ir ekonominė nauda yra esminė norint išlaikyti tinkamą miesto infrastruktūrą, formuojančią miesto įvaizdį. Sveikata, gyvenimo kokybė ir fizinis aktyvumas yra glaudžiai susiję veiksniai. Žmogaus sveikata – viena pagrindinių ir populiariausių gyvenimo problemų, ir kiekvienas turi ją saugoti bei nuolatos puoselėti. Fizinio aktyvumo palaikymas yra svarbus visiems. Elektrėnuose viešosios erdvės suteikia ekonominę ir socialinę naudą miestui ir jo gyventojams – skatina aktyvų turizmą mieste. Tai labai svarbu ekonominiam ir socialiniam miesto augimui, skatinant sveikatingumą, fizinį aktyvumą, vaikų raidą. Šie veiksniai yra itin reikšmingi kiekvienos bendruomenės psichologinei ir fizinei gerovei.
Keywords: viešoji erdvė; teisė į sveikinimą ir saugią aplinką