Važiuoti ar nevažiuoti dviračiu. Išplėstinio inovacijų sklaidos modelio taikymas tvariam judumui - Perez-Macias, Noemi; Medina-Molina, Cayetano; Coronado-Vaca, Maria (Transformations In Business & Economics, 2024)
Dėl didelės taršos miestuose ir jos poveikio gyventojų gyvenimo kokybei būtina ieškoti sveikesnių ir tvaresnių judumo būdų. Tarp priemonių, taikomų siekiant aplinkai palankesnio elgesio, dviračių transportas yra mažiau tarši transporto rūšis ir teigiamai veikia piliečių gerovę. Todėl svarbu nustatyti sąlygų, kurios paaiškintų naudojimąsi miesto dviračiais, ir sąlygų, dėl kurių žmonės nesinaudoja dviračiais, derinį, taip pat priežastinių mechanizmų egzistavimą šiuose santykiuose. Tai leis parengti konkretesnius ir (arba) labiau pritaikytus veiksmų planus, skirtus skatinti važiavimą dviračiais mieste. Šiuo tikslu 90 pasaulio miestų imčiai buvo taikoma daugiapakopė perspektyva (MLP) ir teoriniai daugiaetapiai tyrimai (SMMR). Rezultatai rodo, kaip kraštovaizdžio ir režimo sąlygų derinys paaiškina dviračių, kaip miesto transporto priemonės, naudojimą ir nenaudojimą. Taip pat nustatyta, kad egzistuoja priežastinis mechanizmas, paaiškinantis dviračių naudojimą Vokietijos miestuose.
Keywords: darnus judumas; pritaikymas; važiavimas dviračiu; QCA; proceso stebėjimas