Etninės kultūros perdavimas: teorinis ir praktinis aspektas - Stonkuvienė, Irena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Docentė Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 1/9, LTLT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: irena.stonkuviene@fsf.vu.lt Straipsnyje aptariami kultūrinio perdavimo, kaip ne tik antropologinio, bet ir edukologinio, konstrukto, modeliai. Remiantis empirinio tyrimo rezultatais, analizuojama pagrindinio kultūros perdavimo mechanizmo – tradicijos – situacija XXI a. Lietuvoje. Aptariami mokinių ir mokytojų, skirtingų kartų šeimos narių (vaikų, tėvų ir senelių) požiūriai į etninę kultūrą ir tradicijas. Siekiant atskleisti galimus skirtingų kartų prieštaravimus, į tradiciją žvelgiama per sava–svetima prizmę, šias kategorijas suvokiant ne tik erdvės, bet ir laiko kontekste.