Nuotolinis suaugusiųjų mokymas(is) mokymosi visą gyvenimą kontekste - Rutkienė, Aušra; Trepulė, Elena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto Edukologijos katedra K. Donelaičio g. 58, LT-44044 Kaunas Tel. (8 37) 32 78 21 El. paštas: a.rutkiene@smf.vdu.lt Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto Edukologijos katedra K. Donelaičio g. 58, LT-44044 Kaunas Tel. (8 37) 32 78 21 El. paštas e.trepule@smf.vdu.lt Mokymosi visą gyvenimą paradigma atveria plačias mokymosi galimybes suaugusiesiems, kartu siūlo šiuolaikinių, į besimokantįjį orientuotų, mokymosi formų, leidžiančių mokytis pagal galimybes, tempą ir turimus laiko išteklius. Ypač svarbus efektyvus nuotolinis mokymasis visą gyvenimą. Straipsnyje pristatomi nuotolinio mokymo taikymo galimybių tyrimo duomenys – pateikiami dėstytojų ir besimokančiųjų apklausos rezultatai. Atskleidžiami dalyvavimo nuotoliniame mokymesi motyvacijos aspektai, naudojamos mokymosi formos, aktualiausios dėstytojų ir besimokančiųjų požiūriu problemos. Tyrimo duomenys parodė, kad nuotolinio mokymosi elementai dažniau taikomi švietimo institucijose (mokyklose, universitetuose) ir rečiau – verslo įmonėse, profesinio mokymo institucijose. Nuotolinis mokymasis įmonėse yra ateities siekiamybė, jo sėkmė priklausys nuo paslaugų prieinamumo ir kokybės.