PEDAGOGINIO AUTORITETO SAMPRATOS ONTOLOGINĖS PERSPEKTYVOS LINK - Barbierato, Cristiana (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Socialinių mokslų (edukologijos) doktorantė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Edukologijos katedra Universiteto g. 1/9, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: cristiana.barbierato@fsf.vu.lt Analizuojant literatūrą, skirtą autoriteto temai, remiantis edukologijos ir filosofijos tradicija, galima pastebėti dvejopą tendenciją: šalia autorių, kurie žiūri į autoritetą įtariai ir jį traktuoja kaip ribojantį žmogų, neleidžiantį atsiskleisti jo asmenybei, yra tokių, kurie autoritetą mano esant teigiamu reiškiniu. Tačiau pastarieji taip pat ne visada pasiekia autoriteto fenomeno gelmes. Šio straipsnio tikslas – aptarti filosofų ir edukologų suformuluotas autoriteto sampratas, susitelkiant ties autoriais, kurie, grįždami į autoriteto žodžio etimologiją, ne tik autoritetą mano esant teigiamu reiškiniu visuomenės ir žmogaus gyvenime bei pozityviu ugdymo veiksniu, bet ir pagrindžia jį ontologiškai. Taip apskritai autoritetas konfigūruojasi kaip „auginantis autoritetas“, atitinkantis žmogaus prigimtį, nes „kažkas kitas“, susidūrimas su „kitybe“ suteikia galimybę būti savimi.