Narkomanijos samprata ir jos svarba prevencijai - Nazelskis, Eugenijus (Acta Paedagogica Vilnensia, 2002)
Lietuvoje pagrįstai reiškiamas susirūpinimas, kad narkomanija ypač plinta tarp jaunimo, moksleivijos. Pedagogai jaudinasi dėl kai kurių auklėtinių likimo. Iki šiol tokio rūpesčio neturėta. Dabar jiems kyla uždavinys gerai pažinti šį asocialų reiškinį. Be to, spartus narkomanijos plitimas verčia nuosekliai ieškoti ir jos populiarėjimo priežasčių. Iš čia atsiranda būtinybė kritiškai pažvelgti į stereotipus, gyvuojančius visuomenėje narkomanijos atžvilgiu, nešališkai pažiūrėti į tiesas, kurios gali atrodyti neliečiamos ir nepajudinamos. Straipsnyje grindžiama narkomanijos, kaip reiškinio, sampratos svarba vykdant jaunuomenėje prevencinį darbą.