Glotoedukologinės paradigmos pagrindinės dimensijos - Šernas, Vytautas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2003)
Pažymint, kad koordinuotoji daugiakalbystė, kai besimokantieji taisyklingai reiškia mintis gimtąja ir svetimomis kalbomis, yra pagrindinis formaliojo kalbų mokymo(-si) uždavinys, straipsnyje pristatomas glotoedukologinis modelis. Šio modelio pagrindas yra daugiakalbystės psichologija, orientuojanti pedagogą siekti formuoti grynąją, koordinuotąją, tvarkingąją, organinę, daugiakalbystę. Straipsnyje taip pat aptariamos glotoedukologinės paradigmos dimensijos, svarbiausioji kurių - kalbų, kultūrų ir individo patirties saveika. Įvardyti išoriniai ir vidiniai veiksniai formuojant grynąją daugiakalbystę, susiję su pedagogo nuostatomis, jo vadybiniais, strateginiais gebėjimais reguliuoti jų sąveiką, taip pat su besimokančiųjų nuostatomis, interesais, poreikiais, motyvais ir nuostatomis siekti savarankiškai mokytis vienos ar kitos kalbos.