Paauglių požiūriai į priešingą lytį jų dvasinio tapsmo kontekste - Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2006)
Straipsnyje aptariami kontroversiški požiūriai į lyčių skirtybes, lygybę bei lygiavertiškumą. Šiame kontekste atskleidžiami 13-15 metų paauglių požiūriai į priešingą lytį. Net trys ketvirtadaliai paauglių linkę įžvelgti atsitiktinius, stereotipinius, dažniausiai neigiamus aspektus. Tyrimo duomenys išryškino daugelio tyrinėtojų pastebėtą didesnį berniukų veiklumą, o mergaičių - receptyvumą. Požiūriai į priešingą lytį turi sąsajų tik su aukščiausiomis dvasinėmis vertybėmis ir nepriklauso nuo lyties, tačiau dvasinių vertybių internalizacija iš dalies skiriasi. Dabar neįmanoma vien pedagoginėmis priemonėmis pakeisti tokį didžiulį mastą įgavusį negatyvų paauglių požiūrį į priešingą lytį. Pagrindiniai žodžiai: lytis; lyčių lygiavertiškumas, lygybė, skirtingumas; dvasinės vertybės.