Narkotikų švietimo programa: sisteminė naujausios literatūros apžvalga - Handrianto, Ciptro; Jusoh, Ahmad Jazimin; Abu Talib, Mansor; Biru, Rembulan Catra Banyu; Hayati, Ridha Husnul; Arini, Fitri Dwi (Acta Paedagogica Vilnensia, 2025)
Straipsnyje pateikiama naujausia literatūra apie narkotikų švietimo programas nuo 2015 m. iki 2024 m. gruodžio įvairiose pasaulio šalyse. Nurodomi pagrindiniai narkotikų švietimo programos elementai ir aptariamas šios programos įgyvendinimas mokyklose. Sistemine apžvalga siekiama aiškiai apibrėžti metodikas, paieškos strategijas, taikomus kriterijus ir naujausiuose narkotikų švietimo programos tyrimuose pateikiamas rekomendacijas. Straipsnyje pateikiama apibendrinta 350 puslapių santrauka, 16 aukštos kokybės prestižinių apžvalginių straipsnių. Aptariami keli su narkotikų švietimo programomis įvairiose šalyse susiję tyrimai ir šių programų sudedamųjų dalių pavyzdžiai nurodant jų tikslą, turinį, patirtį bei vertinimą, siekiant suteikti narkotikų švietimo programai naują formą. Straipsnyje taip pat pateikiama naujausią literatūrą apibendrinanti svarbiausių narkotikų švietimo programos elementų lentelė. Remiantis kelių labai aktualių ir susijusių straipsnių apžvalga daroma išvada, kad kai kurių šalių narkotikų švietimo programose yra apibrėžti reikiami programų komponentai ir įgyvendinimo metodai, kuriais tikimasi pasiekti pakankamai aukštą narkotikų prevencijos lygį tarp mokyklų moksleivių. Tačiau reikia atlikti tolesnius tyrimus, kurie leistų apibendrinti dabartinius iššūkius ir sukurti alternatyvius, tvirtesnius ir veiksmingesnius sprendimus narkotikų švietimo programose.
Keywords: narkotikų švietimo programa; narkotikų prevencija