Lietuvių kalbos ir literatūros dalyko samprata: vidurinio ugdymo kaitos diskursas - Nauckūnaitė, Zita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Docentė Socialinių mokslų (edukologijos) daktarėVilniaus edukologijos universitetoLietuvių kalbos didaktikos katedraŠevčenkos g. 31, LT- 03111 VilniusTel. (8 5) 233 08 52El. paštas: zita.nauckunaite@vpu.ltStraipsnyje nagrinėjama, kaip kito lietuvių kalbos ir literatūros kaip mokomojo dalyko samprata Lietuvos bendrojo lavinimo mokykloje 1993–2011 metais. Dėmesys ypač kreipiamas į vidurinį ugdymą, kurį apibrėžia dvi nacionalinės programos: Vidurinio ugdymo bendroji programa ir Brandos egzaminų programa. Kadangi privalomas lietuvių kalbos brandos egzaminas turi lemiamą grįžtamąjį ryšį ugdymo procesui 11–12 klasėje, analizuojamos egzamino užduotys. Pristatomi 2013 metų lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tikslai ir užduoties pobūdis. Išvadose pabrėžiama, kad literatūrinio ugdymo procese turi būti laikomasi tinkamos pusiausvyros, derinant teksto interpretaciją ir tradicinę literatūros istoriją, kuri užtikrina kultūros, literatūros paveldo perimamumą.
Keywords: vidurinis ugdymas; bendrosios programos; brandos egzaminas; ugdymo kaita