Vyresniųjų mokinių emocinių išgyvenimų pokyčiai: longitudinis tyrimas - Aramavičiūtė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorė Socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, tel. 266 76 25El. paštas: aramaviciute@gmail.comStraipsnyje iškeliama dvasinių vertybių ugdymo svarba globalizacijos iššūkių kontekste. Remiantis teologų, filosofų ir edukologų požiūriu, aktualinami esminiai dvasingumo raiškos kontūrai. Šių idėjų kontekste pagrindžiamas emocinių išgyvenimų vaidmuo internalizuojant dvasines vertybes. Taip pat apibūdinama vyresniųjų mokinių vertybių išgyvenimų, kaip reikšmingo dvasingumo matmens, kaitos tendencijos, išryškėjusios per 10–11 metų. Kartu atskleidžiama emocinių išgyvenimų pokyčių priklausomybė nuo mokinių lyties ir mokyklos tipo.
Keywords: globalizacija; dvasingumas; emocijos; vyresnieji mokiniai; kaita