Žaidimas kaip vaiko socializacijos veiksnys ikimokykliniame amžiuje - Aramavičiūtė, Vanda; Jasiūnaitė, Placida (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorė habiluota socialiniųmokslų (edukologijos) daktarėVilniaus universitetoEdukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LTLT-01513 VilniusTel. (8 5) 266 76 25Straipsnyje siekiama aktualinti socializacijos reikšmę brandinant visavertę žmogaus asmenybę. Pripažįstant socializacijos ontogenezėje prasmę ir specifiką, iškeliama ypatinga pirminės socializacijos svarba vaikystėje. Iš veiksnių, lemiančių socializacijos procesus šiame amžiuje, išskiriamas žaidimas kaip pagrindinė vaiko veikla. Remiantis XIX ir XX amžiaus žaidimo teorijomis ir šiuolaikinių tyrimų duomenimis, holistiniu požiūriu aptariama žaidimo samprata ir funkcijos, ryškinančios realias žaidimo galimybes visavertei vaiko socializacijai.
Keywords: socializacija; vaikystė; žaidimas; žaidimo paskirtys; reikšmės; galimybės