Egzistencialistinė paradigma socialiniame darbe: ribos ir galimybės - Bogdanova, Natalija; Švedaitė-Sakalauskė, Birutė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Socialinio darbo magistrėVilniaus miesto Socialinės paramos centroPagalbos priklausomiems asmenims tarnybossocialinė darbuotojaKauno g. 3, LT-03212 VilniusEl. paštas: n.bogdanova@spcentras.lt Socialinių mokslų (sociologijos) daktarėVilniaus universitetoSocialinio darbo katedros lektorėUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusEl. paštas: birutesvedaite@yahoo.deStraipsnyje analizuojamas egzistencinis socialinis darbas. Remiantis dviejų originalių egzistencinio socialinio darbo teorijų (D. F. Krillo ir N. Thompsono) tyrimu, pristatomi esminiai egzistencinio socialinio darbo modelio principai bei galimybės: nuo individualaus terapinio darbo iki visuomeninių pokyčių. Straipsnyje taip pat rekonstruojamos priežastys, apsunkinančios egzistencinio socialinio darbo plėtotę praktikoje. Galima teigti, kad esminius egzistencialistinės1 paradigmos taikymo praktikoje sunkumus nulemia socialinio darbo profesijos specifika.
Keywords: egzistencializmas; egzistencinis socialinis darbas; egzistencialistinė pasaulėžiūra; socialinio darbo raida; (neo)liberalios socialinės apsaugos tendencijos