Senosios Europos rytiniai pakraščiai - Videiko, Mykhailo (Archaeologia Lituana, 2022)
M. Gimbutienė sukūrė įspūdingą Senosios Europos paveikslą, be kita ko, naudodama Tripolės kultūros medžiagą. Ji pasitelkė XX amžiaus septintojo dešimtmečio archeologinius atradimus, ypač informaciją apie dideles gyvenvietes. Tačiau prieš penkiasdešimt metų tokie tyrimai dar buvo tik prasidėję, tad ši tema nebuvo populiari tarp tyrinėtojų už Ukrainos ribų. Šiandien naujos žinios apie gyvenimą rytinėse to meto Senosios Europos teritorijose, kur tokie megaobjektai egzistavo jau daugiau nei prieš 6000 metų, yra žinomiausių archeologinių leidinių puslapiuose ir tapo įvairių šalių archeologų mokslinių diskusijų objektu.