E. Teumino pranešimas apie padėtį Lietuvoje 1944 m. - Starkauskas, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2004)
E. Teumino, kuris 1940–1949 m. buvo sovietinio informacijų biuro viršininko pavaduotojo, pranešimas rodo dalies sovietinio ir partinio elito pastangas Lietuvą sutramdyti bei pavergti naudojant ne vien teroro priemones. Deja, okupacijos faktas buvo pernelyg akivaizdus, ir Lietuva pasirinko ilgą, skausmingą partizaninio karo kelią, tad propaganidnės priemonės buvo neefektyvios.
Keywords: sovietinė okupacija; sovietinė propaganda; komunistų partija