Semantinė perspektyva ar funkcinė sakinio perspektyva sudarant vokiečių kalbos sakinių semantinius modelius - Banionytė, Vita (Kalbotyra, 2001)
Straipsnyje nagrinėjamas santykis tarp semantinės perspektyvos ir sakinio funkcinės perspektyvos, pateikiami šių sąvokų apibendrinimai, atskiriamos jų panaudojimo sritys. Daugiau vietos skiriama semantinei perspektyvai, kuri atskleidžiama subjektinant direktyvą sakinių semantiniuose modeliuose. Skirtumams tarp šių dviejų perspektyvos reiškinių atskleisti naudojama P. von Polenz’o “trijų pakopų sakinio informacinio centro susiformavimo” sistema (“drei Ebenen der Fokusbildung”), pagal kurią semantinė perspektyva nustatoma antrojoje pakopoje ir su lyginama su sakinio turinio “vidine esme” (“innere Gewichtung”), kuri gali būti siejama su vokiečių kalbos sakinių semantinių modelių sudarymu. Sakinio funkcinė perspektyva nustatoma trečioje minėtos sistemos pakopoje ir yra traktuojama kaip tekstų semantinės struktūros organizavimo priemonė, kuri išeina toli už sakinio ribų ir neturi įtakos sakinių semantiniam modeliavimui. Pastebimas šių abiejų perspektyvos reiškinių ryšys su pragmatiniu kalbinės kompetencijos aspektu.