Pirmosios Nesvyžiaus Radvilų ordinacijos bibliotekos paveldas Lietuvoje: naujausių tyrimų rezultatai - Misiūnienė, Jadvyga (Knygotyra, 2024)
Nesvyžiaus Radvilų ordinacijos bibliotekos pradžia laikomi 1749 metai, kai Lietuvos didžiojo etmono ir Vilniaus vaivados Mykolo Kazimiero Radvilos Žuvelės (1702–1762) nurodymu Nesvyžiuje buvo pastatytas naujas pilies bibliotekai skirtas statinys. Jame įrengtoje Didžiojoje kunigaikštiškoje bibliotekoje buvo sukaupti trys knygų rinkiniai: senasis Nesvyžiaus, Bialos pilies ir Jokūbo Henriko Flemingo (Jacob Heinrich von Flemming, 1667–1728), buvusio Augusto II pirmojo ministro ir Radvilos Žuvelės svainio. 1772 metais Radvilų ordinacijos biblioteka – didžiausias tuomet privatus knygų rinkinys visoje Abiejų Tautų Respublikoje – buvo rusų kariuomenės išgabenta iš Nesvyžiaus kaip karo trofėjus. Straipsnyje aptariamas Lietuvos atminties institucijų bibliotekose ir privačiose kolekcijose išlikęs pirmosios Nesvyžiaus Radvilų ordinacijos bibliotekos paveldas, ištirti provenienciniai knygų ženklai, sudarytas bibliografinis knygų (rankraščių) sąrašas, papildytas naujais radiniais. Remiantis atliktų istorinių ir proveniencinių tyrimų rezultatais pakoreguoti kai kurie klaidingi teiginiai, iki šiol užsilikę Lietuvos istoriografijoje.