Vladas Žukas universiteto auditorijose ir moksle - Kaunas, Domas (Knygotyra, 2025)
Publikacija motyvuota Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesoriaus Vlado Žuko (1925–2014) šimtmečio sukakties. Šis akademinės bendruomenės narys buvo sudėtingo XX a. tarpsnio (tarybmečio) ir Valstybės nepriklausomybės atkūrimo etapo vienas žymiausių Lietuvos mokslininkų ir lietuvių kultūros dalyvių. Profesorius iš kitų išsiskyrė aukšta erudicija, profesionaliai įvaldytu tyrimų teorijos ir metodų arsenalu, kritiniu mokslo išteklių vertinimu ir šaltinių interpretavimu. Jis buvo pripažintas Baltijos regiono šalių humanitarinių bei socialinių mokslų srityse dirbusių tyrinėtojų. Mokslo darbais gilinosi į senąją lietuvių raštiją, knygotyrą, bibliografotyrą, etninės kultūros istoriją. V. Žukas produktyvius tyrimus realizavo dvidešimt aštuoniomis knygomis ir studijomis, disertacijomis, bibliografijos akademiniais kursais. Svarbiausi Profesoriaus monografiniai veikalai sudaro tęstinį tyrimų ciklą, kurį galima pavadinti „Lietuvių knygos kultūra bei jos kūrėjai: tarp tradicijos ir novatoriškumo“. Juose dominavo kovos dėl gimtosios kalbos viešojo vartojimo, rašto, knygos lietuviškais spaudmenimis teisių imperinės Rusijos priespaudos laikais gynimo, nepriklausomos Lietuvos Respublikos spaudos leidybos ir leidyklų pažangos, knygos kultūros poveikio visuomenės modernėjimui problemos. Domėjosi šiuolaikiniu menu: sukaupė vertingą lietuvių dailininkų kūrinių asmeninę kolekciją. Studijų procese vadovavosi akademinės atsakomybės už rezultatyvaus specialisto ugdymą bei profesinę kokybę principu. Profesorius buvo santūrus, taktiškas, įžvalgus, vertindamas kurso arba grupės žinias, įžvelgė ir studentų individualias galimybes, susidūręs su jaunuolių asmeninėmis problemomis sudarė sąlygas jas įveikti papildomu darbu.