STANDARTIZACIJA: SAMPRATA IR REZULTATAI - BLIŪDŽIUVIENĖ, NIJOLĖ (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: nijole.bliudziuviene@kf.vu.lt Išsaugoti skaitmeninius dokumentus, sukurti jų prieigą ir užtikrinti sklaidą galima tik pasitelkiant informacines ir komunikacines technologijas, o jų negalima naudoti be standartų. Kuo plačiau taikomos technologijos, tuo labiau didėja standartų poreikis, standartai tampa naujos informacijos perdavimo ir pritaikymo veiksniu. Ypatingas dėmesys skiriamas tarptautinio lygmens standartizacijos veiklai. Aptariamos standartų rūšys, plačiau analizuojami Tarptautinės standartizacijos organizacijos (ISO) patvirtinti de jure standartai ir tarptautinių bibliotekų, archyvų ir muziejų organizacijų parengti de facto standartai. Apibūdinamas de jure ir de facto standartų, dažniausiai taikomų dokumentavimo institucijose, santykis ir pateikiami tokių standartų pavyzdžiai, nagrinėjama de facto ir de jure standartų sanklota. Nagrinėjami nauji iššūkiai, kurie atminties institucijoms iškilo perkeliant savo išteklius į skaitmeninę erdvę, sprendžiant skaitmeninių ar skaitmenintų dokumentų aprašymo, atviros prieigos ir ilgalaikio išsaugojimo klausimus. Straipsnyje apžvelgiama standartizacijos raida pasaulyje ir jos plėtra, pateikiamos esminės standartizacijos sąvokos, aptariama standartizacija instituciniu lygmeniu, jos nauda standartizacijos subjektams.