Upsalos latvių biblioteka ir jos dovana Latvijai 1989 m. - Dreimane, Jana (Knygotyra, 2020)
Sovietinei valdžiai iš naujo okupavus Latviją (1944–1990), plačiajai visuomenei buvo uždrausta beveik visa po Antrojo pasaulinio karo užsienyje išleista latvių literatūra. Išliko vos pora emigracinės literatūros komplektų, prie kurių priėjimą turėjo ryškiausi to meto mokslininkai ir Sovietų valdžios pareigūnai. XX a. devintojo dešimtmečio pabaigoje susilpnėjus sovietinei cenzūrai, bibliotekos galėjo sistemiškai įsigyti išeivijos knygų ir periodinių leidinių. 1989 m., prieš atkuriant Latvijos valstybingumą, Upsalos latvių bendruomenė padovanojo Latvijos valstybinei bibliotekai (dabar Latvijos nacionalinė biblioteka) savo sukauptą biblioteką ir nuo to prasidėjo knygų, dokumentų ir kitų objektų sklaida į Latvijos atminties institucijas, kuriose didžioji dalis kultūrinio išeivijos palikimo rado namus. Upsalos latvių bendruomenės dovanoti dokumentai, saugomi Latvijos nacionaliniame archyve, Latvijos nacionalinėje bibliotekoje ir Latvijos universiteto akademinėje bibliotekoje, atspindi bibliotekos istorijos ir jos dovanojimo fenomeno reikšmingumą Latvijos išeivijos kultūrinio paveldo kaupimui.
Keywords: sovietinė cenzūra; Latvijos išeivijos bibliotekos; Upsalos latvių bendruomenė; latvių nacionalinės literatūros kolekcija; Latvijos nacionalinė biblioteka