LEIDYBOS VERSLO MODELIS XIX A. LIETUVOJE: PROFESIONALAUS LEIDĖJO POŽIŪRIS - NAVICKIENĖ, AUŠRA (Knygotyra, 2014)
Vilniaus universiteto Knygotyrosir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: ausra.navickiene@kf.vu.ltJuozapo Zavadzkio kaip modernios leidybos pradininko, knygynų ir spaustuvės savininko, verslo naujovių diegėjo buvusiose Lenkijos ir Lietuvos valstybės žemėse tyrimų istoriografija skaičiuojama dešimtimis pozicijų ir apimakelių kartų lenkų ir lietuvių tyrėjų darbus. Tačiau iki šiol jo kaip verslininko dalykinės nuostatos, indėlis į leidybos teorinės minties raidą nėra pakankamai išnagrinėtas. Šio straipsnio tikslas – apibendrinti, kaip žymiausias XIX a. Lietuvos leidėjas profesionalas suprato leidybos verslą ir kaip įvardijo jo plėtrą skatinančias aplinkybės, drauge pamėginti įvertinti tų svarstymų novatoriškumą ir svarbą XIX a. krašto leidybai. Pagrindiniai naudoti šaltiniai yra J. Zavadzkio korespondencija, 1818 m. jo parengtas dviejų dalių rankraštis, kurio dalis buvo paskelbta XIX a. Varšuvoje ėjusiame periodiniame leidinyje „Pamiętnik Warszawski“, o 1930 m. visas buvo išspausdintas lenkų mokslininko Tadeuszo Sterzyńskio Varšuvoje, taip pat kiti to meto panašaus pobūdžio kūriniai ‒ Nikolajaus Karamzino ir Friedricho Perthes publikuoti tekstai.REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: privataus verslo modelis, leidyba Didžiojoje Lietuvoje XIX a., Juozapas Zavadzkis.