PETRO VILEIŠIO RYŠIAI SU MARTYNU JANKUMI (1883–1894) - ANIČAS, JONAS (Knygotyra, 2015)
Viešoji įstaiga Vileišių kolegijaVokiečių g. 4/2, LT-2600 VilniusEl. paštas: srtr@ktl.mii.ltNacionalinio atgimimo veikėjo Petro Vileišio šviečiamojoje veikloje svarbus vaidmuo teko Mažosios Lietuvos tautinio sąjūdžio veikėjui, spaustuvininkui ir leidėjui Martynui Jankui. 1883–1894 metų laikotarpiu M. Jankus išleido dalį P. Vileišio šviečiamųjų raštų (knygelių), kurių per knygnešius išplatino apie 15 000 egzempliorių. Jų produktyvus bendradarbiavimas, padėjęs brandinti lietuvių tautinio atgimimo sąjūdį, atsispindi P. Vileišio laiškuose M. Jankui, kurių originalai saugomi Vilniaus universiteto bibliotekos rankraštyne ir Vilniaus universiteto profesoriaus Domo Kauno asmeninėje kolekcijoje. M. Jankaus laiškai P. Vileišiui mūsų dienų nepasiekė.
Keywords: Martynas Jankus; Petras Vileišis; Vaclovas Biržiška; Mažoji Lietuva; Rytų Prūsija; Rusijos imperija; lietuvių tautinis sąjūdis; aušrininkai; varpininkai; Bitėnai; lietuviškos spaudos draudimas; šviečiamasis darbas; knygnešiai; cenzūra