LEVO VLADIMIROVO VISUOTINĖS KNYGOS ISTORIJOS SAMPRATA - AKSTINAITĖ, EGLĖ (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universitetoKnygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: egle.akstinaite@kf.vu.ltStraipsnio tikslas – atskleisti vieno iš nedaugelio Rytų Europoje ir vienintelio kaimyninėse šalyse tyrinėjusio pasaulinę knygos istoriją, lietuvių knygotyrininko L. Vladimirovo visuotinės knygos istorijos koncepciją. Staripsnyje analizuojma L. Vladimirovo pasaulėžiūra, iš dalies lemianti tyrinėjimų metodologinius sprendimus. Taip pat įvertinama marksizmo‑leninizmo ideologijos įtaka jo darbams, aptariami svarbiausi šios srities veikalai Rytų ir Vakarų Europoje (S. Dahlo, S. H. Steinbergo, D. C McMurtrie ir kt.). Pagrindinė išvada: L. Vladimirovo Knygos istorija – istorijos sintezė, kuria siekta pateikti kuo platesnę šios problematikos apžvalgą. Galima teigti, kad L. Vladimirovo visuotinės knygos istorijos koncepcija metodologiškai nevientisa, nebaigta ir pats autorius jos nebuvo apibrėžęs. Bet kaip pirmasis tokio pobūdžio darbas Lietuvoje ši knyga svarbi savita koncepcija, lietuvių knygos istorijos įtraukimu į pasaulinį kontekstą. Teigiant, kad Lietuvai šis L. Vladimirovo veikalas svarbus, galima sakyti, kad buvusioje SSRS jis aktualus dėl plataus geografinio konteksto, Europoje įdomus kaip Rytų ir Vakarų Europos žinių sintezė.
Keywords: visuotinė knygos istorija; makroregioniniai ir mikroregioniniai lygmenys; istorijos sintezė; mąstysenos žemėlapis; marksizmo-leninizmo ideologija; knygos istorija Lietuvoje; Rytų ir Vakarų Europoje