Abstrakčiųjų stimulų žodžių asociacijos - Aleknavičiūtė, Marta Marija (Lietuvių kalba, 2025)
Straipsnyje aprašomas žodžių asociacijų tyrimas, kuriuo siekta atsakyti į du klausimus: kokias asociacijas sukelia abstraktieji stimulai ir ar skirtingo amžiaus dalyviai pateikia semantiškai skirtingas asociacijas. Tyrimo dalyviams buvo pateikta 30 abstrakčios reikšmės stimulų, ir prašyta perskaičius stimulą parašyti pirmą į galvą atėjusį žodį. Analizei panaudoti 389 dalyvių atsakymai, nagrinėti semantiniu požiūriu. Semantinė analizė parodė, kad abstraktūs stimulai dažnai sukelia asociacijas su konkrečiais objektais. Pavyzdžiui, emocijos dažnai siejamos su kūnu, vertybės – su kitais asmenimis, o laiko konceptai – su judėjimu. Taip pat nustatyta, kad asociacijų semantiką veikia dalyvių amžius: jauniausi dalyviai dažniau pateikė neigiamą konotaciją turinčių asociacijų nei vyriausieji.
Keywords: žodžių asociacijos; žodžių asociacijų testas; abstraktieji konceptai; dalyvių amžius