Komplementiniai jungtukai kad ir jog(ei) XIX a. lietuvių grožinės literatūros tekstuose - Jasionytė-Mikučionienė, Erika (Lietuvių kalba, 2025)
Straipsnyje aprašomos jungtukų kad ir jog(ei) funkcijos XIX a. lietuvių grožinės literatūros tekstuose. Lietuvių kalbos gramatikose nagrinėjami jungtukai priskiriami asemantinių, t. y. neturinčių apibrėžtos reikšmės, jungtukų klasei (LKG III 1976; DLKG 2006). Naujesni dabartinės lietuvių kalbos tyrimai (Holvoet 2010, 2015; Jasionytė-Mikučionienė 2018) šią išvadą patvirtina: jungtukai kad ir jog siejami ir su komplementine, ir su adverbialine sakinių jungimo strategija. Vis dėlto išsamesnių darbų, skirtų komplementinių jungtukų analizei ankstesniais kalbos raidos etapais, taip pat paaiškinančių funkcinius jungtukų skirtumus, vis dar trūksta. Taigi, šio tyrimo tikslas – ištirti jungtukų kad ir jog(ei) funkcijas bei sintaksinę aplinką XIX a. lietuvių kalbos tekstuose. Medžiaga rinkta iš naujai sudaryto XIX a. tekstyno. Tai pirmasis XIX a. lietuvių grožinės literatūros tekstynas, apimantis iškiliausių lietuvių rašytojų, gyvenusių ir kūrusių XIX a., grožinės literatūros kūrinius.
Keywords: komplementas; komplementinis jungtukas; adverbialinis jungtukas; komplementinis sakinys; adverbialinis sakinys