Robotinė cholecistektomija: pirmosios operacijos Baltijos šalyse - Deduchovas, Olegas; Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2019)
Straipsnyje aptariami pirmieji Baltijos šalyse robotinės cholecistektomijos rezultatai. Operacijos atliktos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuo 2018 m. lapkričio mėn. iki 2019 m. vasario mėn., naudojant Senhance (TransEnterix) robotinę sistemą. Tiriamieji sirgo simptomine tulžies pūslės akmenlige, sunkių gretutinių susirgimų neturėjo. Atliekant tyrimą, retrospektyviai įvertinti pacientų demografiniai duomenys, operaciniai ir pooperaciniai rezultatai. Tyrime dalyvavo 13 pacientų: penki vyrai ir aštuonios moterys. Pacientų amžiaus vidurkis – 46 metai (26–72 m.), KMI vidurkis – 26,7 kg/m² (21,1–37,7 kg/m²). Paruošti operacijai robotinę sistemą vidutiniškai užtruko 18 min. (8–27 min.). Robotinė cholecistektomija (kartu su pasiruošimu) vidutiniškai truko 85 min. (70–150 min.). Konversijų į laparoskopinę ar atvirą operaciją nebuvo. Operacinių komplikacijų nefiksuota. Vienam pacientui po operacijos pastebėta kraujavimo iš tulžies pūslės guolio požymių ir subhepatinė hematoma, tačiau pacientas sėkmingai pagydytas relaparoskopijos metu. Straipsnyje aptariami tyrimo duomenys atskleidžia robotinės chirurgijos galimybes tulžies pūslės akmenligei gydyti.