Uždaras izoliuotas ketvirto laipsnio kasos sužalojimas: klinikinis atvejis - Vaitoška, Tomas; Praleikienė, Lina; Stanaitis, Juozas; Lunevičius, Raimundas (Lietuvos chirurgija, 2008)
Tomas Vaitoška, Lina Praleikienė, Juozas Stanaitis, Raimundas Lunevičius Vilniaus universiteto Gastroenterologijos, nefrourologijos ir chirurgijos klinikos Bendrosios chirurgijos centras, Vilniaus universitetinė greitosios pagalbos ligoninė, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El paštas: tomasvaitoska@yahoo.com Įvadas / tikslas Uždaras izoliuotas IV laipsnio kasos sužalojimas yra retas net specializuotose skubią pagalbą dėl ūminių ligų ir traumų teikiančiose ligoninėse. Straipsnio tikslas – aprašyti tokį kasos sužalojimą patyrusio ligonio chirurginio gydymo taktikos, kai atliekama pankreatojejunostomija, variantą. Klinikinis atvejis Dėl viršutinės pilvo dalies potrauminio progresuojančio peritonito 33 metų stabilios hemodinamikos vyrui atlikta viršutinė vidurinė laparotomija. Operacijos metu nustatyta peripankreatinė hematoma ir jos priežastis – izoliuotas visiškas skersinis kasos plyšimas ties viršutinėmis pasaito kraujagyslėmis. Proksimalinis sužalotos kasos galas užsiūtas dviejų aukštų pavienėmis siūlėmis. Distalinė kasos dalis susiūta su tuščiąja žarna Roux-en-Y būdu, t. y. suformuota pankreatojejunostoma. Pilvo ertmė drenuota keturiais drenais. Pooperacinių komplikacijų nebuvo. Išvada Roux-en-Y būdu atlikta pankreatojejunostomija yra veiksminga operacija gydant neseniai patirtą uždarą izoliuotą IV laipsnio kasos sužalojimą. Pagrindiniai žodžiai: uždara kasos trauma, pankreatojejunostomija Blunt isolated grade IV injury of pancreas: a case report Tomas Vaitoška, Lina Praleikienė, Juozas Stanaitis, Raimundas Lunevičius Vilnius University, General Surgery Center of Clinic of Gastroenterology, Nephrourology and Surgery, Vilnius University Emergency Hospital, Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania E-mail: tomasvaitoska@yahoo.com Background / objective A blunt isolated grade IV pancreatic injury is a rare type of trauma even for a specialized emergency care hospital. The purpose of the article is to describe the surgical treatment of pancreatic trauma of this type when Roux-en-Y pancreatojejunostomy had been performed. Case report A male patient was hospitalized due to blunt abdominal trauma. The progress of peritonitis determined the surgical intervention. Laparotomy was performed, and grade IV traumatic laesion of the pancreas was confirmed. The proximal edge of the ruptured pancreas was sutured, and Roux-en-Y pancreatojejunostomy was performed for the distal segment of the pancreas. There were no postoperative complications. Conclusion Roux-en-Y pancreatojejunostomy is an efective operation in case of blunt isolated grade IV pancreatic injury. Keywords: blunt pancreatic trauma, pancreatojejunostomy