Kairiojo skilvelio išstūmimo frakcijos įtakos mirštamumo prognozavimui po miokardo revaskulizacijos operacijų įvertinimas pagal EuroSCORE sistemą - Kinduris, Šarūnas; Vanagas, Giedrius (Lietuvos chirurgija, 2007)
Šarūnas Kinduris1,2, Giedrius Vanagas1,3 1 Kauno medicinos universiteto klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinika, Eivenių g. 2, LT-50009 Kaunas 2 Kauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų institutas, Eivenių g. 4, LT-50009 Kaunas 3 Kauno medicinos universiteto Profilaktinės medicinos katedra, Eivenių g. 4, LT-50009 Kaunas El paštas: kinsar@gmail.com Įvadas / tikslas Kardiochirurgijos operacijų rizikos įvertinimo EuroSCORE (European System for Cardiac Operative Risk Evaluation) sistema nuo 1999 metų naudojama Europos šalyse prognozuojant ankstyvąjį pooperacinį mirštamumą. Analizuojant EuroSCORE taikymo galimybes Lietuvoje paaiškėjo, kad ji nepasižymi nei didele prognozine verte, nei tikslumu. Darbo tikslas – įvertinti vieno iš EuroSCORE vertinimo sistemos rizikos veiksnių – kairiojo skilvelio išstūmimo frakcijos (KSIF) įtaką pooperacinio mirštamumo prognozavimui. Ligoniai ir metodai Atlikta retrospektyvioji duomenų analizė 1379 ligonių, sergančių išemine širdies liga. Jiems planine tvarka atlikta pirminė miokardo revaskulizacijos operacija Kauno medicinos universiteto klinikų Širdies, krūtinės ir angiochirurgijos klinikoje 2004 metų sausį – 2006 metų gruodį. Atsižvelgiant KSIF vertinimą pagal EuroSCORE sistemą ligoniai buvo suskirstyti į tris grupes: I grupę sudarė ligoniai, kuriems priešoperaciniu laikotarpiu KSIF nustatyta < 30%, II grupę – ligoniai, kuriems KSIF įvertinta 30–50%, ir III grupę – ligoniai, kurių KSIF buvo > 50%. Rezultatai Ligoniai pagal EuroSCORE sistemos KSIF vertinimą pasiskirstė taip: I grupę sudarė 167 ligoniai, II grupę – 906 ligoniai ir III grupę – 306 ligoniai. Šio tyrimo metu vertinant operacinę riziką pagal EuroSCORE sistemos metodiką išskirtinis dėmesys kreiptas į KSIF įtaką pooperaciniam mirštamumui, lyginant jį su prognozuojamu. Kadangi II grupės ligoniai pagal stebėtą ir prognozuotą mirštamumą pasiskirstė netolygiai, buvo sudaryti du pogrupiai: IIA (n = 218) – ligonių, kurių KSIF 30–39%, o IIB (n = 688) – ligonių, kurių KSIF 40–50%. Šių grupių ligonių mirštamumo skirtumai buvo statistiškai reikšmingi (p < 0,05). Išvados Ligoniai, kuriems yra kairiojo skilvelio disfunkcija (išstūmimo frakcija < 50%), galėtų būti skirstomi į tris grupes (40–50%, 30–39% ir < 30%) pagal operacijos riziką, atitinkamai peržiūrint balų skyrimą pagal EuroSCORE. Be to, apibūdinant kairiojo skilvelio kontrakciją tikslinga naudoti ir kitus jos vertinimo kriterijus (pvz., sienelių kontrakcijos indeksą). Pagrindiniai žodžiai: miokardo revaskulizacija, rizikos vertinimas, kairiojo skilvelio išstūmimo frakcija Evaluation of left ventricle ejection fraction impact on cardiac surgery risk stratification by EuroSCORE system Šarūnas Kinduris1,2, Giedrius Vanagas1,3 1 Hospital of Kaunas University of Medicine, Department of Cardiothoracic and Vascular Surgery, Eivenių str. 2, LT-50009 Kaunas, Lithuania 2 Kaunas University of Medicine, Institute for Biomedical Research, Eivenių str. 4, LT-50009 Kaunas, Lithuania 3 Kaunas University of Medicine, Department of Preventive Medicine, Eivenių str. 4, LT-50009 Kaunas, Lithuania E-mail: kinsar@gmail.com Background / objective EuroSCORE as the cardiac surgery risk stratification system is well known in Europe since 1999. Previous validity and accuracy assessments in Lithuania showed mortality overprediction by the EuroSCORE system in our patients’ population. The aim of the article is to analyze the impact of LVEF on cardiac surgery postoperative mortality prediction by EuroSCORE. Patients and methods It was implemented retrospective analysis of qualitative and quantitative data on 1379 patients that underwent CABG surgery at Kaunas University of Medicine during January 2004 – December 2006. According to LVEF evaluation by EuroSCORE, all patients were grouped to 3 groups: group I with LVEF < 30%, group II LVEF 30–50% and group III LVEF > 50%. Results According to LVEF evaluation by EuroSCORE, group I comprised 167, group II 906 and group III 306 patients. According to mortality evaluation there were significant discrepancies between the observed and the predicted by EuroSCORE mortality among patients in group II. It was decided to divide group II into two subgroups: IIA 30–39% and IIB 40–50% in which mortality differed statistically significantly (p < 0.05). Conclusions Patients with LVEF lower than < 50% could be grouped into three groups (40–50%, 30–39% and < 30%). Also, it is important to review the scoring system according to these groups. It would be reasonable to make further analysis of mortality prediction by other ejection fraction parameters. Key words: coronary artery bypass grafting, risk stratification, mortality, left ventricular ejection fraction, predictive value