Vienmomenčių kaklo ir širdies kraujagyslių operacijų ankstyvieji ir vėlyvieji rezultatai - Inčiūra, Donatas; Benetis, Rimantas; Kinduris, Šarūnas (Lietuvos chirurgija, 2007)
Donatas Inčiūra1, Rimantas Benetis1,2, Šarūnas Kinduris1,3 1 Kauno medicinos universiteto klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinika, Eivenių g. 2, LT-50009 Kaunas 2 Kardiologijos institutas, Sukilėlių g. 17, LT-50009 Kaunas 3 Kauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų institutas, Eivenių g. 4, LT-50009 Kaunas El paštas: inciura@takas.lt Įvadas / tikslas Nustatyti vienmomenčių vainikinių jungčių suformavimo ir miego arterijų endarterektomijų operacijų įtaką bendriems pooperaciniams rezultatams, ligonių išgyvenamumui ir vėlyvam insultui lyginant su izoliuotomis miokardo revaskulizacijos operacijomis. Ligoniai ir metodai KMUK Širdies, krūtinės ir kraujagyslių klinikoje per pastaruosius penkerius metus atliktos 49 vienmomentės miokardo revaskulizacijos ir miego arterijų endarterektomijų operacijos. Rezultatai Palyginti su izoliuotų miokardo revaskulizacijos operacijų grupe, kompleksinės miego arterijų pažeidimo grupės ligoniai buvo vyresni (atitinkamai 69,9 m. (6,54) ir 65,46 m. (9,60), p < 0,01), daugiau jų sirgo cukriniu diabetu (16 (32,7%) ir 14 (16,7%), p < 0,05) ir periferinių kraujagyslių ateroskleroze (16 (32,7%) ir 8 (9,5%), p < 0,01). Vienmomenčių operacijų trukmė (254,39 (76,21) min. ir 217,50 min. (65,66), p < 0,01) ir kompleksiškai operuotų ligonių hospitalizacijos laikas (34,98 paros (14,78) ir 26,79 paros (15,37), p < 0,01) buvo ilgesni. Nors kompleksiškai operuotiems ligoniams nustatyti reikšmingi operacinės rizikos veiksniai, kompleksinės miego arterijų pažeidimo grupės ligonių pooperacinių komplikacijų dažnis ir mirštamumas reikšmingai nesiskyrė nuo kontrolinės miokardo revaskulizacijos operacijų grupės. Vienmomentiškai operuotų ligonių išgyvenamumo ir vėlyvo insulto tikimybė nesiskiria nuo izoliuotų miokardo revaskulizacijos operacijų stebėjimo laikotarpiu iki 62 mėnesių. Išvados Kompleksinės išeminės širdies ligos ir kaklo kraujagyslių vienmomentės operacijos rezultatai nesiskiria nuo izoliuotos miokardo revaskulizacijos operacijų rezultatų, todėl atlikti jas vienmomentiškai yra saugu. Pagrindiniai žodžiai: išeminė širdies liga, miego arterijų pažeidimas, kompleksinės operacijos Early and late clinical outcomes of simultaneous coronary and carotid artery operations Donatas Inčiūra1, Rimantas Benetis1,2, Šarūnas Kinduris1,3 1 Kaunas University of Medicine Hospital, Department of Cardiothoracic and Vascular Surgery, Eivenių str. 2, LT-50009 Kaunas, Lithuania 2 Institute of Cardiology, Sukilėlių str. 17, LT-50009 Kaunas, Lithuania 3 Institute for Biomedical Research, Eivenių str. 4, LT-50009 Kaunas, Lithuania E-mail: inciura@takas.lt Background / objective The optimal management of patients with significant carotid and coronary artery disease remains controversial. The aim of the study was to compare the early and late clinical outcomes of simultaneous coronary and carotid artery operations versus isolated coronary artery bypass grafting operations. Patients and methods From 2000 through 2005, 45 patients underwent simultaneous carotid endarterectomy following coronary artery bypass grafting. Results Patients that underwent simultaneous operations were older (69.9 y. (6.54) vs. 65.46 y. (9.60), p < 0.01), had more diabetes mellitus (16 (32.7%) vs. 14 (16.7%.), p < 0.05) and peripheral artery disease (16 (32.7%) vs. 8 (9.5%), p < 0.01). Duration of combined operations (254.39 (76.21) min vs. 217.50 min (65.66), p < 0.01) and hospitalization (34.98 days (14.78) vs. 26.79 days (15.37), p < 0.01) was longer in the simultaneous group. The frequency of postoperative complications and mortality in the carotid artery group did not reliably differ as compared with the control group. In the combined carotid artery group, the survival and late stroke probability did not differ as compared with the control isolated coronary artery bypass grafting group in the follow-up period (62 months). Conclusions Simultaneous carotid endarterectomy and coronary artery bypass grafting operations resulted in a low perioperative mortality and morbidity rates in high-risk patients and are safe to be performed on patients with concomitant carotid artery disease. Key words: ischemic heart disease, carotid artery stenosis, simultaneous operation