Širdies nepakankamumo gydymas implantuojant dirbtinį skilvelį INCOR - Ručinskas, Kęstutis; Miniauskas, Saulius; Rasimavičius, Gintaras; Bubulis, Rimantas; Stankevič, Stanislovas; Jurkuvėnas, Vaclovas; Žemaitytė, Gitana; Maneikienė, Vytė Valerija; Sirvydis, Vytautas; Taucevičius, Aleksandras (Lietuvos chirurgija, 2007)
Kęstutis Ručinskas1, Saulius Miniauskas1, Gintaras Rasimavičius1, Rimantas Bubulis2, Stanislovas Stankevič2, Vaclovas Jurkuvėnas2, Gitana Žemaitytė3, Vytė Valerija Maneikienė3, Vytautas Sirvydis1, Aleksandras Taucevičius4 1 Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 2 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Anesteziologijos, intensyviosios terapijos ir skausmo gydymo centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 3 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 4 Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių ligų klinika, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: kestutis.rucinskas@santa.lt Dirbtinis implantuojamas pastovios tėkmės kairysis skilvelis INCOR Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centre naudojamas nuo 2003 metų. Pacientams, kuriems nustatytas kraštutinis širdies nepakankamumas, implantuota 14 dirbtinių skilvelių. Po prijungimo 9 pacientai buvo išrašyti į namus, 4 iš jų sulaukė širdies persodinimo operacijos. Šiuo metu ambulatoriškai stebimi 4 pacientai, kuriems implantuotas INCOR skilvelis. Bendras pacientų stebėjimo laikas yra daugiau kaip 8,5 metų. Dirbtinio skilvelio INCOR implantacija yra labai efektyvus atrinktos grupės pacientų širdies nepakankamumo gydymo būdas. Pagrindiniai žodžiai: širdies nepakankamumas, dirbtinis skilvelis, širdies persodinimas Treatment of heart failure by implanting an INCOR left ventricular assist device Kęstutis Ručinskas1, Saulius Miniauskas1, Gintaras Rasimavičius1, Rimantas Bubulis2, Stanislovas Stankevič2, Vaclovas Jurkuvėnas2, Gitana Žemaitytė3, Vytė Valerija Maneikienė3, Vytautas Sirvydis1, Aleksandras Taucevičius4 1 Cardial Surgery Centre, Vilnius University, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 2 Vilnius University Hospital „Santariškių klinikos“, Anesthesiology, Intensive Care and Pain Management Center, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 3 Cardial Surgery Centre of Vilnius University Hospital „Santariškių klinikos“, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 4 Vilnius University, Clinic of Cardiovascular Diseases, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: kestutis.rucinskas@santa.lt Continuous blood flow ventricular assist devices, INCOR, are used at Vilnius University Cardial Surgery Centre since 2003. Fourteen of them were implanted to terminal heart failure patients. After the procedure, 9 patients were discharged home and 4 received heart transplant. At the present time, four patients with INCOR are being observed at home. The cumulative time of the patients with the INCOR assist device is 8.5 years. Effective treatment for a selected group of patients with heart failure is ventricular assist device INCOR implantation. Key words: heart failure, assist device, heart transplantation