Lėtinio pankreatito ir kasos pseudocistų endoskopinio gydymo ankstyvieji rezultatai - Radžiūnas, Gintautas; Dagytė, Girstautė; Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Gintautas Radžiūnas, Girstautė Dagytė, Narimantas Evaldas Samalavičius Vilniaus universiteto ligoninės "Santariškių klinikos" Centro filialas, Žygimantų g. 3, LT-01102 Vilnius El. paštas: gradziunas@hotmail.com Tikslas Ankstyvųjų lėtinio pankreatito ir kasos pseudocistų endoskopinio gydymo rezultatų įvertinimas. Ligoniai ir metodai Retrospektyviai išanalizuoti 1992–2003 metais Vilniaus universitetinėje Centro ligoninėje endoskopiškai gydyti ligoniai, sirgę lėtiniu pankreatitu ar kasos pseudocista. Iš viso endoskopiškai gydyta 50 tokių ligonių, iš jų 39 vyrai ir 11 moterų. Ligonių amžius – 23–87 metai, vidutinis – 45,8 ± 1,7 metų. Rezultatai Visi ligoniai skundėsi skausmu, 20 – pykinimu, vėmimu, 11 ligonių karščiavo, 8-iems buvo gelta. ERCP atlikta 44 ligoniams, 6 ligoniams transmuralinis pseudocistos drenavimas atliktas be ERCP. ERCP ir cistogastrostomijos ar cistoduodenostomijos metu nustatyti tokie patologiniai pokyčiai: kasos pseudocistos – 35 ligoniams (17 ligonių (49%) pseudocista turėjo ryšį su kasos lataku), išsiplėtęs kasos latakas – 22 ligoniams, kasos latako stenozė – 11 ligonių, bendrojo tulžies latako išsiplėtimas – 11 ligonių, bendrojo tulžies latako stenozė – 8 ligoniams, kasos latako akmenligė – 5 ligoniams. Pseudocistos buvo 2–20 cm dydžio, vidutiniškai 6,9 ± 0,9 cm. Atliktos tokios endoskopinės procedūros: kasos latako sfinkterotomija – 25 ligoniams, papilosfinkterotomija – 18 ligonių, cistoduodenostomija – 13 ligonių, cistogastrostomija – 11 ligonių, kasos latakas stentuotas 5 ligoniams, bendrasis tulžies latakas – 5 ligoniams, kasos latako akmenys pašalinti 3 ligoniams. Komplikacijų buvo 8 ligoniams (16%), 4 ligoniams (8%) dėl komplikacijų reikėjo atlikti chirurginę operaciją. Dar 10 ligonių (20%) buvo operuoti, nes po atliktų endoskopinių procedūrų nusiskundimai nesumažėjo. Taigi vien endoskopiškai gydyti 36 iš 50 ligonių (72%) ir jų gydymo rezultatas vertintas kaip geras. Nė vienas ligonis po atliktų endoskopinių procedūrų ir po chirurginių operacijų nemirė. Išvados Endoskopinis lėtinio pankreatito ir kasos pseudocistų gydymas buvo veiksmingas 72% ligonių, komplikacijų buvo 16% ligonių. Endoskopinis lėtinio pankreatito ir kasos pseudocistų gydymas – tradicinių chirurginių operacijų alternatyva. Prasminiai žodžiai: ERCP, lėtinis pankreatitas, kasos pseudocistos, endoskopinis stentavimas, mechaninė gelta Early results of endoscopic treatment of chronic pancreatitis and pancreatic pseudocysts Gintautas Radžiūnas, Girstautė Dagytė, Narimantas Evaldas Samalavičius Objective Evaluation of early results of endoscopic treatment of chronic pancreatitis and pancreatic pseudocysts. Patients and methods A retrospective analysis of patients who had undergone endoscopic procedures because of chronic pancreatitis and pancreatic pseudocysts in 1992–2003 at the Vilnius University Center Hospital was carried out. Endoscopic treatment was undertaken for 50 patients (39 male and 11 female), age range 23–87 (45.8±1.7) years. Results Thirty-five patients had pseudocysts, 22 dilated pancreatic duct, 11 stenosis of the pancreatic duct, 11 dilated common bile duct, 8 common bile duct stenosis, and 5 had pancreatic stones. The following endoscopic procedures were carried out: pancreatic sphincterotomy in 25, biliary sphincterotomy 18, cystoduodenostomy 13, cystogastrostomy 11, pancreatic duct stenting 5, bile duct stenting 5, removal of pancreatic stones in 3 cases. Complications of endoscopic treatment developed in 16% of cases. A good result of endoscopic treatment was achieved in 36 out of 50 patients (72%). There was no lethality in this series. Conclusions Endoscopic treatment of chronic pancreatitis and pancreatic pseudocysts was effective in 72% of cases, complications developed in 16%. Endoscopic treatment of chronic pancreatitis and pancreatic pseudocysts is an alternative to traditional surgery. Keywords: ERCP, chronic pancreatitis, pancreatic pseudocyst, endoscopic stenting, obstructive jaundice