Riboto piopneumotorakso gydymas vakuumine žaizdų gydymo sistema - Jagelavičius, Žymantas; Vaitėnas, Gediminas; Jovaišas, Vytautas; Janilionis, Ričardas (Lietuvos chirurgija, 2015)
Penkiasdešimt dvejų metų vyras dėl dešinio riboto piopneumotorakso buvo hospitalizuotas į Krūtinės chirurgijos skyrių, nes konservatyvus gydymas buvo neveiksmingas. Dėl persistuojančios bronchopleurinės jungties padaryta pleurostoma. Vienuoliktą pooperacinę parą bronchopleurinė jungtis savaime išnyko, todėl buvo nuspręsta naudoti vakuuminę žaizdų gydymo sistemą. Aktyvios aspiracijos sistema per sidabru impregnuotą kempinę naudota 15 dienų (kempinės keistos kas penkias dienas). Po šio gydymo kurso pleurostomos tūris sumažėjo nuo 600 ml iki 100 ml. Pacientas išrašytas gydytis ambulatoriškai. Po dviejų mėnesių ertmė buvo sumažėjusi iki 10 ml, visiškai epitelizavosi ir buvo tinkama torakoplastinei operacijai. Gydant pleuros empiemą, kuri komplikavosi piopneumotoraksu, galima sėkmingai naudoti vakuuminę žaizdų gydymo sistemą. Šis gydymo metodas sutrumpina liekamosios pleuros ertmės egzistavimą ir leidžia greičiau atkurti krūtinės sienos vientisumą.