Edukacijos būdų (metodų) įtaka ruošiant žarnyną kolonoskopijai: sisteminė literatūros apžvalga - Kildušis, Edvinas; Brimas, Gintautas (Lietuvos chirurgija, 2021)
Tikslas. Apžvelgti pasaulinėje praktikoje naudojamus žarnyno paruošimo kolonoskopijai edukacijos būdus (metodus) ir įvertinti jų įtaką. Tyrimo medžiaga ir metodai. Nuo 2011 m. sausio 1 d. iki 2020 m. gegužės 10 d. PubMed, Cochrane Libraly, Google Scholar ir SpringerLink duomenų bazėse atlikta mokslinių publikacijų paieška. Atliekant paiešką naudoti reikšminiai žodžiai: improving bowel preparation, cleansing, colonoscopy, education, enhanced, method, instruction, intervention, comparison, validated bowel preparation scale, adult participants. Atrenkant straipsnius taikyti darbe nurodyti įtraukimo ir atmetimo kriterijai, atlikta detali edukacijos būdų analizė. Rezultatai. Į sisteminę apžvalgą įtrauktas 21 straipsnis, kuriuose vertinami įvairūs pacientų edukacijos ruošiant žarnyną kolonoskopijai būdai. Publikacijos skirstytos į tris grupes: (1) tiriamosios grupės pacientų, edukuotų vienu iš galimų būdų, duomenys lyginami su kontrolinės grupės pacientų, gavusių standartines instrukcijas, duomenimis; (2) visiems pacientams duotos standartinės instrukcijos, o tiriamosios grupės pacientai edukuoti papildomai kuriuo nors būdu ir jų duomenys lyginami su kontrolinės grupės pacientų duomenimis; (3) visiems pacientams duotos standartinės instrukcijos, o tiriamųjų grupių pacientai (išskirta daugiau negu viena tiriamoji grupė) edukuoti papildomai kuriuo nors būdu ir šių tiriamųjų grupių pacientų duomenys lyginami tarpusavyje. Darbe pateikiami žarnyno paruošimo kolonoskopijai naudotų edukacijos būdų pagrindiniai lyginamieji rezultatai. Išvada. Būtina objektyviai (kiekybiškai, naudojant standartizuotas skales) įvertinti naujiems pacientams taikytinų edukacijos būdų ruošiant žarnyną kolonoskopijai veiksmingumą, standartizuoti pacientų mokymo (švietimo) protokolus, kad būtų įmanoma tinkamai palyginti skirtingas edukacijos formas.
Keywords: žarnyno paruošimas; instrukcijos; edukacija; būdai; metodai; kolonoskopija